KALANDAR GECESİ

rabzon ve Doğu Karadeniz'de yaygın olarak bilinen Kalandar gecesi geleneği Trabzon'da bu gece kutlanacak.

0 180

Bu gece Karadeniz kültürüne özgü Kalandar gecesi. Trabzon ve Doğu Karadeniz’de yaygın olarak bilinen Kalandar gecesi geleneği Trabzon’da bu gece kutlanacak. Yöreye has bir gelenek olan Kalandar gecesinde pek çok vatandaş ilginç kıyafetler giyerek dolaşıyor, şarkılar söyleniyor, horonlar tepiliyor, kapılara yiyecek bırakılıyor. Peki, Kalandar gecesi nedir? Kalandar gecesi neden kutlanır? İşte Kalandar gecesi geleneği

KALANDAR GECESİ NEDİR? NE ZAMAN KUTLANIR?

Kalandar, Trabzon ve çevresinde hem Miladi takvime göre 14 Ocak’a denk gelen Rumi yılın ilk gününü hem de mahalli takvimde yılın ilk ayı olan ocak ayını tanımlamak için kullanılan terimdir. Trabzon’un çeşitli yörelerinde de Kalandar adetleri değişir. Kalandar sabahı, güneş doğmadan evdekilerden biri kalkar. Evin her tarafına su serper, mısır haşlar ve evdeki çocuklara yedirir. ‘Rızık melekleri’nin evi ziyaret edeceği inancıyla tüm kapılar açılır. Kalandar gecesi, köyün çocukları, çeşitli tekerlemeler ve türküler eşliğinde horon oynar. Çocuklar, ev ev gezerek, kapıya iplere bağlı torbalar bırakır ve kuruyemiş, çikolata, meyve gibi yiyecekler toplar. Ayrıca ürkütücü kıyafetler giyilerek, gidilen evdeki çocukların korkutulması amaçlanır.

KALANDAR TEKERLEMELERİ

Trabzon’un kendi içindeki yörelerde de Kalandar adetleri değişiyor. Kalandar Gecesi çocuklar giydikleri ilginç kıyafetler ve omuzlarına aldıkları torbalarla “Kalandar Gecesi, Devlet Bacası, Torbayı Dolduran, Cennet Hocası” diye seslenerek evlerden genellikle paraya çevirebilecekleri tahılları (Mısır, Kuru Fasulye gibi) toplar ertesi günü satarlardı. Kalandar sabahı, güneş doğmadan evdekilerden biri kalkar, evin her tarafına su serper, mısır haşlar ve evdeki çocuklara yedirir.

KALANDAR GELENEĞİ

Trabzon ve yöresinde Rumi takvime göre yeni yılın ilk ayının adı olan ”Kalandar”ın ilk gününde, yöre halkı çeşitli etkinlikler düzenliyor. Rumi yılının ilk gecesinde bazı evlerde lahana sarması, mısır ve patates haşlaması, kabak dilimi, fındık, ceviz, elma, armut, ayva gibi özel yiyecekler hazırlanıyor.

“Komşuların kapısına çanta atma” eğlencesinin de yapıldığı Kalandar gecesinde, çeşitli hediyeler koyulan çanta, ucuna uzun bir ip bağlanarak, komşu kapısına bırakılıyor. Çantayı açan komşu da aynı çantaya armağan ve çeşitli kuru yemişler koyuyor. İple çantayı geri çekerek alan kişi, bu sırada komşularının kendisini tanımaması için ilginç kıyafetler giyiyor.

 

Kaynak : gaste24.com

 

 

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul Ediyorum Bilgilendirmeyi Oku